Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Részprogramok

Pályázó: Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületeinfoblokk_kajo1.jpg
Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00494
Támogatási összeg: 4 900 301 Ft
Támogatás mértéke 100%
Projektidőszak: 2020.01.01. - 2021.06.14.

 

MEGHÍVÓ

Települési figyelemfelhívó Akció

A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete szeretettel meghívja Salgótarján város intézményi szereplőit - különös tekintettel a pedagógusokra - 2020. szeptember 28.-án 12:30 órától tartandó Települési/intézményi szereplők energiatudatos szemléletének terjesztésében való közreműködés ösztönzése című programjára, ami a Salgótarján Térségi Kommunális Szilárd Hulladéklerakóban kerül megrendezésre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosító számú projekt keretében.
A program témája:
Energiatakarékos megoldások ismertetése
Bemutatásra kerül a hulladék energiává történő átalakításának koncepciója
A programot követően minden résztvevő tesztelheti a megszerzett tudását, amelyhez kérdőíveket biztosítunk. Amennyiben kérdésük merül fel az elhangzottakkal kapcsolatban, Turcsányi Attila az előadás után személyesen is áll rendelkezésükre.

PROGRAM:
12:15 - 12:30     Találkozó a Hulladéklerakó bejáratánál  
12:30 - 13:30     A hulladéklerakó megtekintése, előadás a hulladék energiává történő átalakításáról
13:30 - 14:30     Energiatakarékos megoldások ismertetése  

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pályázó: Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete
Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00494infoblokk_kajo1.jpg
Támogatási összeg: 4 900 301 Ft
Támogatás mértéke 100%
Projektidőszak: 2020.01.01. - 2021.06.14.

 

 

MEGHÍVÓ
INTÉZMÉNYI, TELEPÜLÉSI, ILLETVE TÖBB TELEPÜLÉSEN ÁTÍVELŐ, INTERAKTÍV TEMATIKUS SZEMLÉLETFORMÁLÁSI PROGRAMSOROZAT MEGVALÓSÍTÁSA
A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete szeretettel meghívja Salgótarján lakosságát 2020. szeptember 11.-én 10:00 órától tartandó Interaktív, települési illetve több településen átívelő, interaktív, tematikus szemléletformálási programjára, ami a Fő téren (Salgótarján, Fő tér) kerül megrendezésre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosító számú projekt keretében.
A program témája:
• Energiatakarékos házak, könnyűszerkezetes, gyorsházak
• Az energiatakarékos ház kulcsa: a hőszigetelés
• Korszerű fűtési módszerek ismertetése
Az előadást követően minden résztvevő tesztelheti a megszerzett tudását, amelyhez kérdőíveket biztosítunk. A gyerekek számára kézműves sarok biztosított.
Kérjük Önöket, vegyék figyelembe a hatályos járványügyi szabályokat, ügyeljenek a távolságtartásra valamint a kézfertőtlenítésre, maszkviselésre.
PROGRAM:
10:00 - 10:30 FEKETE ZSOLT POLGÁRMESTER ÉS URAMECZ JÁNOS ELNÖK MEGNYITÓ BESZÉDE
10:30 - 12:00 TURCSÁNYI ATTILA SZAKMAI MEGVALÓSÍTÓ ELŐADÁSA 
12:00 - 14:00 SZABADTÉRI BEMUTATÓK

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pályázó: Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületeinfoblokk_kajo1.jpg
Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00494
Támogatási összeg: 4 900 301 Ft
Támogatás mértéke 100%
Projektidőszak: 2020.01.01. - 2021.06.14.
 

 

KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosítószámú, „MESE Szemléletformálás”
Intézményi, települési, illetve több településen átívelő, interaktív tematikus szemléletformálási programsorozatok
2020. szeptember 11.-én 10 óra
Helyszín: Salgótarján, Fő tér
Előadás tematika, tartalom
Bevezetés, a téma rövid összefoglalása
Az előadás az alábbi témákkal foglakozik:
• Energiatakarékos házak, könnyűszerkezetes, gyorsházak
• Az energiatakarékos ház kulcsa: a hőszigetelés
• Korszerű fűtési módszerek ismertetése
Könnyűszerkezetes házak
A könnyűszerkezetes házak a legelterjedtebb háztípusok a világon: Észak-Amerikában, Skandináviában, a Távol-Keleten a családi házak döntő többsége ezzel a technológiával készül. Magyarországon ezzel az építési móddal annak ellenére bizalmatlanok vagyunk, hogy az így készült házak energiatakarékosak, passzív házakká alakíthatók, időállók, könnyen átalakíthatók.
Könnyűszerkezetesnek azt az épületet nevezzük, amely 300 kg/m2 súly alatti épületszerkezetből épült. Az e feletti házak, mint az Ytongból (~ 400kg/m2) vagy a téglából készültek (~500kg/m2) nehéz szerkezetűek.
Mi az a készház?
A készház elnevezés legtalálóbb megfogalmazása talán a “Ház a gyárból” lenne. Szűkebb értelemben készháznak nevezzük az előre elkészített elemekből létrehozott fal (villany és gépészeti előkészítéssel), tető és födémszerkezetet, melyet gyártóhelyen (üzemben, gyárban) állítanak elő, és vakoltan, ablakokkal ellátva, panelenként szállítanak az építés helyszínére.
Ott daruzás segítségével szerelik össze az egyes, már műhelyben legyártott tető és fal elemeket.
A gyorsház kifejezés a könnyűszerkezetes házakra illik a legjobban. Ez azt jelenti, hogy a megrendeléstől számítva akár 2-3 hónapon belül beköltözhetünk új, kulcsrakész otthonunkba.
Ki az építtető?
Magyarországon kizárólag az a cég építhet könnyűszerkezetes házat, aki a Magyar Szabvánnyal, Harmonizált Eu-Szabvánnyal, vagy ÉMI minősítéssel tehát, ÉME számmal rendelkezik, és eleget tesz a 3/2003-as együttes kormányrendeletben foglaltaknak.
Előnyei:
- Gyorsaság. A könnyűszerkezetes ház építésének és kivitelezésének átfutási ideje körülbelül 60-90 nap.
- Energiatakarékosság, kiváló hő- és hangszigeteléssel rendelkeznek így a felfűtési időtartam is igen rövid.
- A könnyűszerkezetes ház hőszigetelő képessége az építés során alkalmazott anyagok tulajdonságaiból adódóan jobb, mint a hagyományos tégla szerkezetű ingatlanoké. Az építési technológiának köszönhetően a fűtési költség mintegy 30-50%-kal is alacsonyabb lehet a hagyományos házakhoz képest.
- Környezettudatosság: a remek hőszigetelő képességnek köszönhetően nem csupán anyagi megtakarításokat lehet elérni, de a környezetterhelés is elkerülhető.
- A könnyűszerkezetes technológia egyik fő jellemzője száraz technológia. Az építés gyorsabb ütemben haladhat, mint a hagyományos (pl. tégla) építési technikával, ahol meg kell várni a száradási, kiszáradási időket.
- A könnyűszerkezetes házak további előnye, hogy a teherhordás főként a házak külső falaira helyezhető, így a belső terek átalakítására nagyobb rugalmasság van
- Magas szintű tűzvédelem. A kis lakáson belül keletkezett tüzekkel szemben pl.: adventi koszorú a könnyűszerkezetes ház gipszkarton borítása megvédi a tartószerkezetet. Általánosan elmondható, hogy a gipszkarton borítás 20-40 perc tűzgátlást biztosít.
- Földrengésállóság. A könnyűszerkezetes ház földrengésállósága a rugalmas vázszerkezet és a csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszernek köszönhető.
- Időtálló, külföldön már vannak 100-200 éves könnyűszerkezetes házak is.
- Nem találhatók hőhidak a homogén anyagfelhasználásnak köszönhetően.
Hátrányai:
- Legnagyobb hátrányaként a hőtárolás hiánya emelhető ki. A hőtárolás fokozható például két réteg gipszkartont felszerelésével, nagyobb aljzatbetonnal, vagy a belső falak elé emelt tégla előtétfallal.
- További hátránya, hogy az építési munka szerelő jellegű, tehát szakértelem kell hozzá. Pontos kivitelezés esetén lesz olyan tulajdonságú az épület, mint a katalógusból kiválasztott készház
- A rovarok szeretnek beköltözni a réteges falazatba, de ez az építőanyagok megfelelő kezelésével megelőzhető
Hőszigetelés
A hőszigetelő anyagok egyik legfontosabb tulajdonsága természetesen a szigetelő képesség. Ezt leginkább az anyagba bezárt levegő biztosítja. A hőszigetelésre már az állatvilágban is számos példát láthatunk, a vastag zsírrétegen túl, a vastag, dupla szőrzet is így működik, vagy a madarak tolla is ily módon védi annak viselőjét a szélsőséges időjárástól.
Hőszigetelés elsődlegesen az épületszerkezetet védi a külső és belső káros hőhatásoktól. Ezentúl energiatakarékosság szempontjából is nagy szerepe van. Megakadályozza az épület hővesztését, így csökken a fűtési fenntartási költség.
A különböző hőmérsékletű testek között a magasabb hőmérsékletű test hőt ad át az alacsonyabb hőmérsékletű testnek. Ezt a folyamatot hőfok kiegyenlítődésnek nevezzük.
Hőszigetelést az épület különböző szerkezetein használunk. Elsősorban azokon a helyeken kell alkalmazni, ahol az épület legjobban ki van téve a káros hatásoknak és meg tudjuk akadályozni a hőveszteséget (homlokzat, koszorúk). Továbbá az épületszerkezeteket is védeni kell a kihűlés és egyéb káros hatásoktól.
Az a folyamat, amikor az épületbe olyan anyagokat építünk, amelyek megakadályozzák a hőenergia eltávozását az épületből.
Az épületek külső határoló szerkezeteit mindig megfelelő mértékű hőszigeteléssel kell ellátni. A hőszigetelésekre a hőszigetelő képesség nagysága a legjellemzőbb momentum. A hőszigetelő anyagok lehetnek:
- hőszigetelő vakolatok,táblás jellegű hőszigetelő anyagok (pl. polisztirol, kőzetgyapot, üveggyapot)
- zártcellás szerkezetű, fagyálló hőszigetelő anyagok (pl. extrudált polisztirol),
- a talajnedvesség elleni szigetelés mechanikai védelmét is ellátó anyagok (pl. extrudált polisztirol), szerelhető hőszigetelés (pl. fagyapot, polisztirol, kőzetgyapot)
- lépésálló hőszigetelés (pl. kőzetgyapot, expandált polisztirol)
- járható vagy nem járható kialakítású (pl. könnyűbeton, habcement, polisztirol, kőzetgyapot, üveggyapot).
Legismertebb homlokzati szigetelési rendszerek:
forrás: thermodam.hu
Korszerű fűtési módszerek
A leggyakoribb fűtési rendszerek között a gázcirkó és gázkazán, a szilárd tüzelésű kazán, a napelemes fűtés, az infrafűtés és a hőszivattyú található meg. Elektromos kazán lakossági felhasználásban nem létezik.
Gázcirkó, gázkazán
A gázcirkó olyan fűtési megoldás, ahol a hőt egy központi kazán termeli. Ez kiegészül egy keringető rendszerrel, melyhez a csöveket és a hőleadó egységeket kötik. A meleg vizet a berendezés a csövekben körbe-körbe forgatja (cirkulálja), így a kazánban felvett hőmennyiséget a folyadék más helyen adja le. Napjainkban új építésű fűtési rendszereknél kizárólag kondenzációs gázkazán építhető be, mely az égéstermék egy részéből vissza tudja nyerni a hőt.
Előnyei:
- a központi fűtés akár 10-50%-kal is hatékonyabb, mint minden helyiséget külön fűteni, különösen igaz ez a régi típusú konvektorokra
- ha a kazán kombinált működésű, akkor képes a meleg víz szinte korlátlan előállítására is
- a kondenzációs kazánok zárt égésterűek, így égéstermék nem távozhat belőle a lakótérbe
- jól kiforrott technológia, rendszeres karbantartás esetén nagy megbízhatóságú, ráadásul könnyű hozzá szakembert találni
Hátrányai:
- a kombinált kazán egyszerre csak egy funkciót lát el, vagy meleg vizet termel, vagy fűt
- ha nem zárt égésterű a kazán, akkor szellőzőrés kialakítása lehet szükséges
- a kondenzációs kazánhoz dupla kémény kötelező, mely jelentős kiadást jelent
A gázzal történő fűtés kiépítése engedélyekhez kötött, és a kondenzációs kazánhoz mindenképp ki kell alakítani a dupla csövű kéményt, mely a magasságától függően jelentős költséggel járhat.
Szilárd tüzelésű kazán
A szilárd tüzelésű kazánok a gázfűtés mellett az egyik legelterjedtebb fűtési módnak számítanak Magyarországon, főleg olyan helyeken, ahol nincs kiépítve a gázhálózat.
Előnyei:
- környezetbarát, megújuló fűtőanyaggal működik (fa, brikett, pellet)
- könnyen kezelhető, nagyon egyszerű rendszer
- jól kiforrott technológia, minden szakember ért hozzá
- tartós, akár évtizedekig is működőképes, viszonylag olcsó a javítása
Hátrányai:
- a fűtőanyagot tárolni kell, gyakran pedig elő is kell készíteni
- munkaigényes, rendszeresen rakni kell a kazánt, a felgyűlt égésterméket pedig el kell távolítani
Napelem
A napelemekkel való fűtés az egyik legmodernebb megoldás, de bekerülési költsége nem kevés, a megtermelt energia pedig felhős és hidegebb időszakokban nem mindig elegendő. Hosszútávon azonban a fűtési költség nullázásával visszahozhatja az árát, ráadásul számos állami és európai uniós támogatás érhető el a napelemes rendszerek kiépítésére.
Előnyei:
- környezetbarát, megújuló energiaforrást használ
- a működése közben nincsen égéstermék
- gombnyomásra indítható és állítható le, programozható fűtési profilok állíthatók be
- megfelelő feltételek mellett a megtermelt áram visszatáplálható az áramszolgáltató hálózatába, és ezzel bevétel érhető el
Hátrányai:
- bonyolultabb rendszert igényel
- nagyobb bekerülési költséget jelent
(napelem-napkollektor.hu)
Infrapanel
Az infrafűtés olyan fűtési technológia, ahol az elektromos áramból infravörös tartományba tartozó hőhullám készül. Ez terjedés közben felmelegíti a tárgyakat, működésében nagyban hasonlít a napsugár melegéhez.
Előnyei:
- könnyen és olcsón kiépíthető
- csak elektromos- és szabályozóvezetékek, illetve a fűtőpanelek vagy a filmréteg szükséges a működéséhez
- nincs szükség engedélyeztetésre, de a tervezéskor figyelembe kell venni az épület elektromos hálózatának teljesítőképességét
- nem igényel karbantartást
Hátrányai:
- a fűtőpaneleket központi helyre kell tenni, melyek viszonylag nagyméretűek
- nem vízálló, így kültéren csak védve telepíthető, vizes helyiségben pedig távol a vízforrásoktól
- teljesítménye nem szabályozható, mindig a maximális teljesítményen fűt, ezért időkapcsoló vagy hőérzékelős termosztát kell mellé
- nem hőtartó, kikapcsolás után rövid időn belül lehűl
- felülete nagyjából 100 fokos, így gyerekes családoknál figyelni kell az elhelyezésre
Hőszivattyú
A hőszivattyúval ellátott fűtési rendszer a természetben begyűjtött hőt juttatja be az épületbe. Ehhez többféle részfolyamatot végez el egymás után. Speciális gázzal működik, mely összenyomva és elpárologtatva felelős a hőfelvételért- és leadásért, így akkor is alkalmazható, ha kint téli fagy van. Többféle típusa létezik, a szállított hőmennyiség származhat levegő, víz vagy más közeg közé helyezett csövekből. A talajba illesztett rendszerek egy része geotermikus energiával is működhet.
Előnyei:
- nagyon hatékony, sokkal több hőt ad le, mint a működtetéséhez felvett elektromos áram
- környezetbarát, nincs károsanyag kibocsátása
- tisztán, gombnyomásra működtethető
- számos államilag támogatott vagy európai uniós pályázat érhető el hozzá
Hátrányai:
- ha földkollektoros megoldást telepítenek, a területen nem ültethetők fák, és nem is lehet ráépítkezni
- nagyobb összegbe kerül a beruházása
- a geotermikus változathoz az illetékes bányahatóság engedélye szükséges
- áramszünet esetén nem működik
Geotermikus energia
A geotermikus energiát használó rendszer a hőszivattyú egy speciális fajtája, ahol a csöveket 60-100 méter mélyen a földbe fúrják. Korszerű, de a munkaigényes fűtési megoldások közé tartozik, melyhez speciális engedélyek szükségesek. Kiváló hatásfokkal rendelkezik, ráadásul nemcsak a fűtés oldható meg vele, hanem a hűtés is.
Előnyei:
- környezetbarát
- fák is ültethetők a felette lévő területre, és rá is lehet építkezni
- kis helyigényű és nagyon magas hatásfokú rendszer
- a talajréteg állandóan megfelelő hőmérsékletű szeletét használja, ahol télen sincs fagy
Hátrányai:
- az illetékes bányahatóság engedélye szükséges a kivitelezéshez
- nagy költségű a kiépítése
- egyes helyeken nem használható
- a használata közben olyan anyagok törhetnek a felszínre, melyeket kezelni kell
(solartrade.hu)
Források:
- napelem-napkollektor.husolartrade.hu 
- thermodam.hu/epitoipar
- eon.hu

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pályázó: Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületeinfoblokk_kajo1.jpg
Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00494
Támogatási összeg: 4 900 301Ft
Támogatás mértéke 100%
Projektidőszak: 2020.01.01. - 2021.06.14.
 

 

MEGHÍVÓ
MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK EGYMÁST SEGÍTŐK EGYESÜLETE
Szeretettel Meghívja Salgótarján lakosságát
2020. augusztus 18-án 14-órától
Salgótarján (Zagyvaróna)
Bátki József Művelődési Ház
KEHOP-5.4.1-16-2016-00494
program keretében
Települési figyelemfelhívó akció
Energiahatékonyság és megújuló energia hasznosítása - Energiatudatosság- kis ötletek – nagy megtakarítás
A programot megnyitja és előadást tart Turcsányi Attila szakmai megvalósító.
A program során kulturális, a témához kapcsolódó előadások, fellépések is szórakoztatják a közönséget.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pályázó: Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületeinfoblokk_kajo1.jpg
Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00494
Támogatási összeg: 4 900 301 Ft
Támogatás mértéke 100%
Projektidőszak: 2020.01.01. - 2021.06.14.
 

 

KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosítószámú, „MESE Szemléletformálás”
Intézményi, települési, illetve több településen átívelő, interaktív tematikus szemléletformálási programsorozatok
2020. augusztus 18.-án 14 óra
Helyszín: Salgótarján (Zagyvaróna) Bátki József Művelődési Ház

Előadás tematika, tartalom

Bevezetés, a téma rövid összefoglalása
Az előadás az alábbi témákkal foglakozik:
·         Energiatudatosság
·         Kis ötletek, nagy megtakarítás

Az energiatakarékos életmóddal két legyet üthetünk egy csapásra: hozzájárulunk környezetünk egészségéhez, és még spórolhatunk is vele. Az ad hoc változtatások helyett érdemes azonban szervezetten megújítani a háztartást, hogy hosszú távon minél nagyon haszonra tehessünk szert.
Mindenekelőtt érdemes körbejárni a házat, és leltárba venni, hogy mi mindenen lehetne változtatni. Ha alaposan körbenézünk, nemcsak az fog kiderülni, hogy le kellene cserélni a régi izzókat, hanem az is, hogy mennyi minden van feleslegesen bekapcsolva/felkapcsolva, vagy, hogy a konnektorokból a semmibe tartó töltők és adapterek bújnak meg a házban. Hasznos lehet akár az is, ha listát készítünk arról, hogy a jövőben min kellene változtatni.
A nagyobb nyereség érdekében elkerülhetetlen, hogy pénzügyileg is befektessünk az energiatakarékos életmódba. Kezdetben érdemes a kisebb beruházásokkal kezdeni (pl. LED izzókra cserélni a régi villanykörtéket), majd fokozatosan jöhetnek a nagyobb tételek, mint pl. a hűtő vagy a mosógép cseréje valamilyen energiatakarékos verzióra.
A kategórián belüli legoptimálisabb megoldás természetesen a passzív ház, azonban aki nem engedhet meg magának ilyesmit, az is alkalmazhat megújuló energiaforrásokat a háztartásba építve. Itt is érdemes az apróságokkal kezdeni, mint például a napelemes kerti lámpa, telefontöltő vagy akkumulátor. Később pedig jöhet a tetőre szerelt napkollektor, vagy akár a geotermikus hőszivattyú.
A felelős fogyasztóknak: zöld áram
Nem elsősorban a spóroláshoz, de a környezettudatos életmódhoz tartozik a „zöld áramba” történő befektetés. Amennyiben anyagi lehetőségeink engedik, érdemes élni ezzel a lehetőséggel, amely a legtöbb áramszolgáltatónál már elérhető. Villanyszámlánk valamivel nagyobb lesz, azonban plusz forintjainkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy több energia származzon megújuló forrásokból.
Energiaszükséglet csökkentése
A lakások energiaköltségének legjelentősebb tételét a fűtés képviseli, ezért a fűtés hatékonyságának növelésével és a hőveszteség csökkentésével lehet a legtöbb energiát megtakarítani. Minden 1 oC hőmérséklet-csökkentés révén 5% energia megtakarítást érhető el!
Az energiatakarékosság lényeges eleme lehet a programozható helyiség termosztát. Ennek segítségével az épület fűtöttségét napszakok szerint változtathatjuk. A ritkán használt helyiségeknek nem kell teljesen felfűtve lenniük, viszont a nagyon hideg téli napokon ne állítsuk le teljesen a fűtést, mert akkor a szomszédos helyiségek sokkal több energiát igényelnek, és a lehűlt helyiségek újra felfűtése sem gazdaságos.
A legjobb eredményt a fűtési energia megtakarítása terén, az egész ház (illetve lakás) megfelelő hőszigetelésével érhetjük el. Egy fenntartható, energiahatékony ház homlokzati hőszigetelése 12-15 cm-nél kezdődik!
Víz
Víztakarékosságra és használati melegvíz igényünk csökkentésére érdemes víztakarékos betétet szerelnünk a csapokba, zuhanyfejekbe. Használatukkal 50%-kal csökkenhető a vízfogyasztás.
Világítás
Használjunk természetes fényt, amikor csak lehet!
Az elektromos energia esetében is, első lépésben a felhasználás csökkentésére kell koncentrálni. Világítás esetében amennyire tudjuk, használjuk ki természetes fényt.
A második legegyszerűbb tanács: „Kapcsold le, ha nem használod!” Mindemellett használjuk energiatakarékos égőket!
A kompakt fénycsövek 75-80%-kal csökkentik a fogyasztást, és az élettartamuk is hosszabb (8-10-szeres).
Elektromos berendezések
Figyeljünk oda milyen besorolású berendezést vásárolunk, lehetőség szerint csak A+-os terméket válasszunk! A gépek „stand by” üzemmódját ne használjuk, kapcsoljuk ki őket éjszakára, ugyanis a kijelzők fényei is készenléti áramot fogyasztanak, ezzel nagyon sok energiát megtakaríthatunk.
Mindig húzzuk ki a különböző töltőket a hálózatból, amikor nem használjuk, mert ezek a készülékek sokszor akkor is fogyasztanak, amikor csak magukban kapcsolódnak a hálózathoz.
Kapcsolható elosztó
A kapcsolható elosztó segítségével egyszerűen megszüntethető a hozzá csatlakoztatott berendezések készenléti (stand-by) fogyasztása. Helyezzük a kapcsolható elosztót könnyen elérhető helyre, így kényelmesen elérhető lesz, és biztos nem felejtjük el lekapcsolni.
Mosógép
A mosógépet fél töltéssel ne, és 40 foknál magasabb hőfokon ritkán használjuk! Ne mossunk ki fél adag ruhát, mert – hacsak nincs lehetőség felező program használatára – egy teljes adag mosása és öblítése is ugyanannyi energiát és vizet igényel, mint a fél adagé!
Ha van felező program, akkor is érdemes fogyasztásmérő segítségével lemérni és összehasonlítani fogyasztását a teli programéval. o
Amennyiben csak 60°C-on történik a kifőzés 90°C helyett, az áramfelhasználás akár 35%-kal is csökkenthető – ellenőrizzük fogyasztásmérővel!
Konyha
Az ebéd készítésekor tanácsos jó hővezetésű anyagokból (öntöttvas, acél, zománcozott vas) készült edényekben főzni.
Az sem praktikus, ha az edény mérete nem illeszkedik a gázrózsa méretéhez. Ilyenkor ugyanis a fazék vagy lábos oldalán túlnyúló lángok sokkal több energiát használnak el, fölöslegesen.
Fontos a megfelelő méretű fedő is, amit ha egyáltalán nem teszünk az edény tetejére, akkor átlagosan háromszor tovább kell a tűzhely mellett várni arra, hogy elkészüljön az étel.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pályázó: Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületeinfoblokk_kajo1.jpg
Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00494
Támogatási összeg: 4 900 301 Ft
Támogatás mértéke 100%
Projektidőszak: 2020.01.01. - 2021.06.14.
 

 

MEGHÍVÓ
INTÉZMÉNYI, TELEPÜLÉSI, ILLETVE TÖBB TELEPÜLÉSEN ÁTÍVELŐ, INTERAKTÍV TEMATIKUS SZEMLÉLETFORMÁLÁSI PRGRAMSOROZAT MEGVALÓSÍTÁSA
A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete szeretettel meghívja Salgótarján lakosságát 2020. március 14.-én 10:00 órától tartandó Interaktív, települési illetve több településen átívelő, interaktív, tematikus szemléletformálási programjára, ami a Megyeháza Éttermében (Salgótarján, Rákóczi út 36.) kerül megrendezésre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosító számú projekt keretében.
A program témája:
Klímaváltozás és energiafogyasztás összefüggése
Az előadást követően minden résztvevő tesztelheti a megszerzett tudását, amelyhez kérdőíveket biztosítunk. A gyerekek számára kézműves sarok biztosított.
PROGRAM:
10:00 - 10:30 URAMECZ JÁNOS ELNÖK MEGNYITÓ BESZÉDE
10:30 - 12:00 TURCSÁNYI ATTILA SZAKMAI MEGVALÓSÍTÓ ELŐADÁSA
12:00 - 14:00 KULTURÁLIS ELŐADÁSOK, FELLÉPÉSEK

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pályázó: Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesületeinfoblokk_kajo1.jpg
Pályázati azonosító: KEHOP-5.4.1-16-2016-00494
Támogatási összeg: 4 900 301 Ft
Támogatás mértéke 100%
Projektidőszak: 2020.01.01. - 2021.06.14.
 

 

KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosítószámú, „MESE Szemléletformálás” című projektje keretében
2020. március 14.-én 10 órától
Helyszín: Salgótarján, Rákóczi út 36.
Előadás (vázlat)
Bevezetés, a téma rövid összefoglalása
Klímaváltozás és energiafogyasztás összefüggései, megújuló energia szerepe, jelentősége, megújuló energia hasznosítása lakossági szinten
Mi az a fosszilis energia? Mi jellemzi a fosszilis energiaforrásokat?
• Növényi és állati maradványokból keletkező, levegőtől elzárt bomlás során létrejött fosszilis (megkövült) energiahordozók, amik évmilliók alatt alakultak ki.
• Szilárd, folyékony vagy gáznemű halmazállapotúak, nagy az energiasűrűségük, főként szenet és hidrogént tartalmazó vegyületek. Ezek a nem megújuló energiaforrások körébe tartoznak.
• Aminek a felhalmozódásához évmilliók kellettek, azt az emberiségnek néhány száz évébe telt felemészteni.
• Alapvető fosszilis energiahordozók a szén, a kőolaj, az olajtermékek és a földgáz.
Probléma:
Ezek az energiahordozók korlátozottan találhatók meg a föld felszínén vagy az alatt, kitermelésük egyre költségesebbé, felhasználásuk egyre környezetszennyezőbbé válik. A fosszilis tüzelőanyagok felhasználása, elsősorban az égés során felszabaduló szén-dioxid kibocsátása miatt jelentősen megváltoztatja a föld légkörének az összetételét, ami hozzájárul a klímaváltozáshoz.
Ha sikerülne is leállítani a teljes Co2 kibocsátást, a már a légkörbe került szén-dioxid még további 100 évig jelen lenne.
Mi az a megújuló energia, mi jellemzi a megújuló energiaforrásokat? Milyen előnyei vannak?
• A legfontosabb megújuló energiaforrások közé tartozik például a napenergia, ami közvetlen termikus és foto-villamos
módon is hasznosítható, a szélenergia, vízenergia, a biomassza és a geotermikus energia is. • Fontos kiemelni, hogy az elmúlt évtizedekben megannyi törekvésnek köszönhetően hatalmas áttörések születtek.
• Tényként kezelendő például manapság már az, hogy a szél- és napenergia-technológiák alkalmazása lehetőséget ad arra is, hogy az ember saját maga állítsa elő az otthonában használt villamos energiájának, üzemanyagának és vizének egy részét vagy akár egészét.
• A világon talán a legelterjedtebben felhasznált típus a napenergia.
• A megújuló energia felhasználásának aránya Magyarországon 2007-ben 5,3% volt, ami az unió átlagának több mint kétharmada. 2015-ben a bruttó áramtermelés 10,5%-át tették ki. Ebből 54% volt a biomassza, 23% a szél, 12% és 5% a napenergia aránya.
• Magyarországon döntő többségben a biomasszának és mellette még a geotermikus energiatermelésnek van nagyobb jelentősége, amitől lényegesen elmarad a többi megújuló energiaforrásunk.
• Probléma: a megújuló energia tárolása, de a jelenlegi technológiai fejlődés üteméből kiindulva pár éven belül erre is születhet megoldás.
Hazai erőműpark jellemzői
Látni kell, hogy a hazai erőműpark kb. 60 % -a elavult, azokat cserélni kell a következő 10 évben, ami lehetőség és kockázat is egyben, hiszen nem mindegy, hogy mire cseréljük a azokat, itt a lehetőség nagyobb hangsúlyt fektetni a megújuló energia használatához kapcsolódó beruházásokra.
Technológiai fejlődés és megújuló energia hasznosításának kérdései
A technológiai fejlődésnek köszönhetően azok ma már a lakosság számára is elérhetővé váltak. Nagyban csökkenthető házunk energiaszükséglete napelemek, víz vagy geotermikus energia felhasználásával, sőt, napelemek telepítésével is. Ezekkel a beruházásokkal nem csak az energiafelhasználásunkat csökkentjük, amivel a környezetünkért tehetünk, de hosszú távon a rezsi költségeink is csökkenek.
Helyi szintű kezdeményezések bemutatása
• Az Elmű Hálózati Kft. és az Émász Hálózati Kft. területén huszonhárom napelemparkot épített az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó
tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.
• A nógrádi megyeszékhely önkormányzata 2014 októberében testvérvárosi szerződést írt alá Dezhou képviselőivel Salgótarjánban. A megállapodásban a felek egyebek
között kifejezésre juttatták, hogy gazdasági együttműködések kialakítására törekednek. • Dezouban – melyet ma már a napenergia városaként ismernek Kínában és a világban – mertek nagyot álmodni. A napenergia-felhasználásáról ismert településen az utcai világítástól kezdve napjainkra szinte minden kézzel fogható tárgynak és épületnek részévé vált a napenergia használata.
• Salgótarján az önkormányzat tulajdonában lévő intézmények, épületek energiahatékonyság központú fejlesztésével az önkormányzati tulajdonú épületek összesített energiafogyasztásának csökkentését célozza meg, hozzájárulva az operatív programban meghatározott - és az EU direktíváknak megfelelő – alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozduláshoz. E fejlesztéseket egészítik ki az egyes prioritásokon belüli fejlesztések, melyek megvalósítása során szintén elsődleges szempont a környezeti és pénzügyi fenntarthatóság (közlekedésfejlesztés, óvoda felújítás, városrehabilitációs fejlesztések). Az iparosított technológiával épült lakótelepek rehabilitációját elő kell mozdítani annak érdekében, hogy kedvező adottságaikat ki lehessen használni Salgótarján társadalmi és gazdasági fejlődése érdekében. Ennek érdekében az Önkormányzatnak az operatív városfejlesztés eszközeivel is be kell avatkoznia, összehangolva a lakótelepek energetikai megújítását szolgáló fejlesztéspolitikai eszközökkel.
• Könnyen belátható, hogy minél hosszabb az épület tervezett élettartama, annál kisebb a beruházási költség aránya. Környezetünkben a megújuló energiaforrások elsősorban a napenergia közvetlen termikus és foto-villamos hasznosítását, a biomassza és geotermikus energia igénybevételét jelenti, amelyek kialakítása a Városgazdálkodási Nonprofit Kft központi szemétgyűjtő és szelektív hulladékgyűjtő helyén kerül kialakításra. A városban több helyen is kialakításra került az elektromos gépjárművek ingyenes töltési lehetősége. Szélenergia hasznosítására szélgenerátor építése a ritkán lakott külterületeken javasolt, ott, ahol nincs kiépített közüzemi hálózat. Az új építmények építése és a meglévők felújítása a hosszú távú, optimális üzemeltetést célozza meg, hiszen a beruházások nem pár évre szolgálnak. A megfelelő tájolás, a megfelelő helyeken nyitott ablakok és az árnyékvető előtetők, külső árnyékoló berendezések (redőny, reluxa, ponyva) mind hozzájárulnak az energiaköltségek.
Források: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel309052.pdf

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEGHÍVÓ
Gyakorlatorientált ismereteket átadó, jó példákat közvetítő térségi és helyi tanulmányi versenyek

A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete szeretettel meghívja Önöket a 2021.május 28.-án megvalósítandó Gyakorlatorientált ismereteket átadó, jó példákat közvetítő térségi és helyi tanulmányi versenyek című programjaira, ami a 3165 Endrefalva, Besztercebánya út 2/a. szám alatti kerül megrendezésre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosító számú projekt keretében.
A versenyen érintett témák:
Energiatakarékos megoldások ismerete
Fenntartható életmód fosszilis és megújuló energia ismerete

infoblokk_kajo1.jpg
MENETREND:
14:00 - 14:15     Regisztráció
14:20 – 15:20     Feladatlapok kitöltése és vetélkedő                                                        
15:20 – 15:45    Szünet
15:45 – 16:00     Eredményhirdetés

 

1.jpg    2.jpg    3.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEGHÍVÓ
Gyakorlatorientált ismereteket átadó, jó példákat közvetítő térségi és helyi tanulmányi versenyek

A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete szeretettel meghívja Önöket a 2021.június 1.-én megvalósítandó Gyakorlatorientált ismereteket átadó, jó példákat közvetítő térségi és helyi tanulmányi versenyek című programjaira, ami a 3177 Rimóc, Akácos út 1. szám alatti Jelenlét Házban kerül megrendezésre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosító számú projekt keretében.
A versenyen érintett témák:
Energiatakarékos megoldások ismerete
Fenntartható életmód fosszilis és megújuló energia ismereteinfoblokk_kajo1.jpg


MENETREND:
14:00 - 14:15     Regisztráció
14:20 – 15:20     Feladatlapok kitöltése és vetélkedő                                                  
15:20 – 15:45    Szünet
15:45 – 16:00     Eredményhirdetés

 

4.jpg             2.jpg                   3.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEGHÍVÓ

Települési/intézményi szereplők Energiatudatos szemléletének terjesztésben való közreműködés ösztönzése

A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete szeretettel meghívja Salgótarján város intézményi szereplőit a 2021. június 8.-án 14:00 órától tartandó Települési/intézményi szereplők energiatudatos szemléletének terjesztésében való közreműködés ösztönzése című programjára, ami a Salgótarján Kassai sor 40. szám alatt található Kis Kulacs kerthelységében kerül megrendezésre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosító számú projekt keretében.
A program témája:
Energiatakarékos megoldások ismertetése
Háztartásokban, közintézményekben is alkalmazható megoldások ismertetése

Kérjük Önöket, vegyék figyelembe a hatályos járványügyi szabályokat, ügyeljenek a távolságtartásra valamint a kézinfoblokk_kajo1.jpgfertőtlenítésre, maszkviselésre.
A programot követően minden résztvevő tesztelheti a megszerzett tudását, amelyhez kérdőíveket biztosítunk. Amennyiben kérdésük merül fel az elhangzottakkal kapcsolatban, az előadás után személyesen is állunk rendelkezésükre.

PROGRAM:
13:45 – 14:00                     Regisztráció                                                                        
14:00 – 16:00                     Energiatakarékos megoldások ismertetése                                           

 

dscn43299.jpgdscn4317-11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dscn43251.jpg                                                   dscn43266.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEGHÍVÓ
Települési figyelemfelhívó Akció
A Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete szeretettel meghívja Salgótarján lakosságát 2021. június 13.-án 9:00 órától tartandó Települési Figyelemfelhívó akciójára, ami a Salgótarján Hársfa út HRSZ 6897 kerül megrendezésre a KEHOP-5.4.1-16-2016-00494 azonosító számú projekt keretében.

A program témája:
Energiahatékonyság és megújuló energia hasznosítása – Energiatudatosság.
A napenergia hasznosítása és berendezései
Foto-elektromos berendezések és napkollektorok alkalmazása a háztartásokban
Az előadást követően minden résztvevő tesztelheti a megszerzett tudását, amelyhez kérdőíveket biztosítunk. Amennyiben kérdésük merül fel az elhangzottakkal kapcsolatban, az előadás után személyesen is állunk rendelkezésükre.
Kérjük Önöket, vegyék figyelembe a hatályos járványügyi szabályokat, ügyeljenek a távolságtartásra valamint a kézfertőtlenítésre, maszkviselésre.
Együttműködő partner: Salgótarján Megyei jogú város önkormányzatainfoblokk_kajo1.jpg

PROGRAM:
9:00 - 9:30               MEGNYITÓ BESZÉD
9:30 - 12:00             ELŐADÁS A NAPKOLLEKTOROK ALKALMAZÁSÁRÓL         
12:00 - 13:00        ENERGIATUDATOSSÁGI VETÉLKEDŐ

 

 

 

                                                                                                                  nevtelen.jpg

dscf0067.jpg

-

 

 

 

 

 

 

 

200708950_310207553924826_4090318068382988364_n.jpg                   dscf0086.jpg                         

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------